Cati bani trimit romanii plecati in strainatate


In lunile februarie si martie ale acestui an romanii plecati in strainatate au trimis sume de bani usor mai mari decat anul trecut, insa semnificativ mai mici decat anii de boom economic 2005-2007.
Romanii plecati sa munceasca in strainatate nu mai pot trimite bani acasa decat pentru acoperirea cheltuielilor curente - un studiu recent arata.Desi sumele trimise in primele doua luni ale anului au crescut usor fata de cele din 2011, banii sunt mult mai putini decat cei care au permis in in urma cu 5-6 ani investitii si afaceri de succes in Romania.
Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administratia publica, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 260 de milioane de euro în a doua luna a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a României. Suma este cu noua milioane de euro peste cea înregistrata în februarie 2011 si cu cinci milioane de euro sub cea din aceeasi luna din 2010.
Totusi, sumele transferate în tara de românii care muncesc în strainatate au scazut semnificativ fata de cele din anii de boom economic. De exemplu, în februarie 2012 au fost trimise în tara cu 112 de milioane de euro mai putin decât în aceeasi luna din 2009 si cu 240 de milioane de euro decât în 2008.
La nivelul întregului an, în 2011 au fost transferate în România cele mai mici sume din ultimii sapte ani. Mai exact, doar 3,58 miliarde de euro au intrat în România sub forma transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administratie publica. În 2008, an de boom economic, sumele au valoarea transferurilor a fost aproape dubla, de 6,61 miliarde de euro.
Daca în anii de boom economic muncitorii români din strainatate reuseau din salariul primit sa mai puna ceva bani deoparte, acum, cu greu reusesc sa trimita familiilor ramase în tara sume pentru acoperirea cheltuielilor curente. Principala cauza a scaderii dramatice a remiterilor este rata somajului care a atins cote-record în Spania si în Italia, acolo unde muncesc cei mai multi români. De exemplu, în Spania, rata somajului a urcat în februarie la 23,6%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeana, în timp ce, în Italia, indicatorul a urcat la 9,3%.
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Iromanian Template | Iromanian
Copyright © 2012. , - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Iromania
Proudly powered by Blogger