Romancele din Italia,campioane la facut copii

 Potrivit ultimelor statistici oficiale date publicitatii in ianuarie 2006, in Italia se afla cu acte legale 278.000 de romani, majoritatea in Lazio si Piemonte. In realitate, sunt peste un milion si jumatate de romani, daca-i luam in calcul si pe clandestini. Prezenta mare a strainilor in Italia este pusa si pe seama boom-ului nasterilor de copii straini care au vazut lumina zile intr-un spital sau o clinica pentru nou nascuti din aceasta tara. De-a lungul anilor, numarul lor au crescut simtitor, de la 8.000 de copii straini nascuti in 1994, la 49.000 in 2005, cu un spor natural (diferenta dintre nasteri si decese) pozitiv. Astfel, daca in 2005 s-au nascut 45.994 de copii straini, italienii au adus pe lume aproape 16.000 . 

Romancele, cele mai tari mame

In topul tarilor cu femeile cele mai fertile sunt Marocul si Romania. Tara noastra are tot dreptul de a se mandri in Italia la capitolul nasteri inregistrate anul trecut (peste 5.000). Sporul natural pozitiv inregistrat de Italia este datorat atat populatiei imigrante, cat si faptului ca femeile mame sunt din ce in ce mai bine “vazute” de societate. “Explicatia fenomenului este cat se poate de simpla: majoritatea romanilor plecati in Italia sunt tineri, care si-au intemeiat recent o familie si este normal sa-si doreasca copii. Este foarte greu insa sa spunem exact cati copiii romani s-au nascut anul trecut in Italia, deoarece foarte multi parinti nu vin la consulat ca sa transcrie nasterea. O fac dupa mult timp, in tara sau numai atunci cand trebuie sa inscrie copilul pe pasaport”, ne-a declarat consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu.
Potrivit acestuia, autoritatile italiene sunt foarte multumite de faptul ca strainii care se afla in Italia fac copii. “Recent, asesorul pe probleme de cultura si invatamant din regiunea Piemonte mi-a multumit personal pentru faptul ca elevii romani care frecventeaza scoala in Italia sunt cei care tin de fapt scolile italiene deschise. Lucru si mai important este faptul ca italienii ne-au felicitat pentru calitatea elevilor si a invatamantului romanesc, romanii fiind printre primii in clasa la invatatura”. 

Copiii care se nasc in Italia trebuie sa fie inregistrati la Biroul Starii Civile a localitatii in care s-a nascut copilul (Ufficio di Stato civile del Comune); Directia Sanitara (Direzione Sanitaria) a spitalului sau a Clinicii. Directia Sanitara se va ocupa de transmiterea inregistrarii la biroul Starii Civile a localitatii de nastere a copilului. Nasterea copilului poate fi inregistrata de unul dintre parinti, un insarcinat special, un medic, o moasa sau orice alta persoana care a asistat la nastere. Daca parintii au permise de sedere si sunt rezidenti in Italia, actul de nastere va fi inaintat in Primaria de rezidenta a familiei pentru a fi transcris. Nasterea unui copil trebuie inregistrata in termen de 10 zile de la nastere in cazul inregistrarii la Starea Civila a localitatii in care s-a nascut copilul (poate fi facuta de unul dintre cei doi parinti); in termen de trei zile de la nastere in cazul inregistrarii la Directia Sanitara a spitalului sau a Clinicii.
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Iromanian Template | Iromanian
Copyright © 2012. , - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Iromania
Proudly powered by Blogger